Cum sa faci sirop medicinal acasa

Prepararea si utilizarea siropurilor medicinale au o istorie foarte lunga. Aceste remedii, care sunt caracterizate prin gust placut, au fost favorizate pentru capacitatea de a se pastra mult timp. Acest lucru era foarte util intr-un moment cand nu existau aparate frigorifice. Avantajul gustului il face ideal pentru consumul de catre copii, dar nu numai.

Unor persoane le displace mierea sau sunt alergice la ea, dar se poate folosi in locul acesteia sirop de artar sau glicerina vegetala. Aceste remedii pe baza de plante sunt folosite la scara larga pentru tratarea durerilor de gat si tuse, adica functioneaza ca antitusive si expectorante.

Atunci cand ceaiul sau tinctura au gust neplacut, ori un copil sau batran nu il pot bea, siropul este o alegere excelenta. Sunt mai multe metode de a prepara un sirop, aici va voi prezenta doar una.

RETETA 

Este o reteta simpla si necesita doar o baza cu apa si zahar, la care se adauga tinctura.

Aveti nevoie de:

  • 1,1 kg de zahar
  • 500 ml de apa
  • 500 ml de tinctura din plante medicinale
  • o sticla
  • o cratita

Pasi pentru pregatire:

  • se face baza siropului, se pune apa la fiert
  • se opreste focul, cand apa ajunge la punctul de fierbere
  • se adauga zaharul si se amesteca bine, pana la topire
  • pentru a face siropul se amesteca o parte de tinctura cu 3 parti de baza pentru sirop.
  • se pune siropul in sticla si se pastreaza la loc uscat si racoros sau in frigider.

Tinctura

Tincturile sunt substantele pe baza de alcool, in care baza este asigurata extractul din planta respectiva. Pot fi preparate in cantitati mari, pentru a fi folosite mult timp, sau in cantitati mici, folosite ca tonic facial.

In prepararea tincturilor, vodca este cea mai utilizata. Ea se adauga in apa, in proportie de 25%.

Plantele sau florile folosite la tinctura vor fi mai intai maruntite. In cazul florilor uscate, se adauga intr-o sticla opt linguri de plante si un pahar si jumatate de apa cu alcool. In cazul plantelor proaspete, proportiile se tripleaza.

Sticla in care este continut amestecul se va depozita intr-un loc rece si intunecos pentru cel putin doua saptamani. In fiecare zi insa va trebui sa agiti puternic amestecul si sa il strecori. Tinctura astfel obtinuta poate fi folosita si timp de doi ani.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

Surse:

ziare.com / remedios-naturales.org

loading...

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *