Un mare mit distrus: tensiunea arteriala normala nu este de 120-80, mai mult …

De ani de zile traim intr-o iluzie cu privire la ceea ce este normalul tensiunii arteriale, iar valorile mai mari sau mai nici ne fac sa intram in panica. Afla care este noul ”normal”!

Oricine si-a masurat tensiunea arteriala, stie ca totul este bine cand tensiunea sistolica este mai mare de 120 si cea diastolica in jurul valorii de 80. Cea sistolica reprezinta alarma care ne face sa mergem la un consult cardiologic. In cazul in care este mai mica de 120,se stie ca este timpul pentru apa cu zahar sau cafea. Dar, acum totul s-a schimbat.

Asociatia Europeana de Cardiologie a emis noi orientari cu privire la valoarea normala a tensiunii arteriale, aceasta fiind de 140 pentru tensiunea arteriala sistolica si 90 pentru cea diastolica.

Noile valori ale tensiunii arteriale normale nu sunt valabile pentru diabetici si persoanele in varsta, pentru care limita este de 130/80.

Anterior s-a crezut ca depasind limita de 139/89, apare hipertensiunea arteriala, si ca ar fi nevoie de medicamentatie pentru a reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

”Fiecare om este autorul propriei sale sanatati sau boli. Cand vine vremea sa mananci corect si sa incepi sa faci exericitii, nu exista “Voi incepe de maine”. Maine este boala!”

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

Sursa: telegraf.rs

loading...

Lasă un răspuns